Leven
Er ontstaat de ene soort naar de andere soort, maar hoe is het eerste soort ontstaan?
Heel lang geleden voordat bacteriën, dieren en mensen op de wereld waren, waren er alleen simpele moleculen in een soort van ‘oersoep’. Wetenschappers denken dat hierin het begin van leven op de wereld ontstond. Met laboratoriumexperimenten hebben ontdekt dat dit mogelijk is. Tijdens de omstandigheden in de oertijd, begonnen de moleculen zich te ontwikkelen tot het leven van nu.
Zomaar leven
Maar de vraag is hoe uit ‘dode bouwstenen' leven tot stand is gekomen. Het antwoord is dat het stapje voor stapje ging. Ze hebben uitgevonden dat de bouwsteentjes in de oersoep zich heel toevallig tot grotere moleculen hebben gekregen. De kans dat het kon gebeuren was heel klein. Maar in miljoenen jaren kwam het toch vaak voor dat de moleculen groter werden. Hier door het ‘oer-DNA’ is ontstaan, dat samen met een nieuwgevormde moleculen de eerste levende cellen ontstonden.
Afstamming van eerdere organismen
Volgens wetenschappers was de mens 60 miljoen jaar geleden ontstaan uit een bepaald soort aap ook wel primaat genoemd. De primaat noemen ze zowel half mens als half aap, de benaming van een primaat is daarom meestal ook de mensenaap. Het verschil tussen een aap en een primaat is dat een primaat, qua ontwikkeling, dichterbij de mens zit dan een aap.
De primaten zijn de oudste zoogdierengroep die nog leeft. Onderzoekers denken dat de vleermuizen en de primaten weer een gemeenschappelijke voorouder hebben. Deze voorouder leefde echter met de dinosauriërs samen in de periode het late Krijt. De oudste en meest bekende primaten komen uit Noord-Amerika, maar verspreiden zich door Europa, Azië en Afrika. In Afrika en Zuidoost-Azië leven nog tot op heden primaten.
Van primaat tot mens
Door de eeuwen heen is de mens ontstaan uit de primaten. Dit gebeurde steeds in kleine stapjes. Elke keer ontstond uit een soort een nieuwe soort. Vanuit de primaten ontstonden de gorilla en de chimpansee.
Uiteindelijk ontstonden er ook allerlei mensensoorten. Deze ontstonden nadat er vanuit een bepaalde soort, de chimpansees en de mens ontstonden. Deze leken niet helemaal op de mens van vandaag de dag. Zo waren deze mensensoorten kleiner, hadden ze een kleinere schedel, een grotere kaak en grotere oogkassen. Door evolutie veranderde dit allemaal. Mensen werden langer, kregen minder haar en een grotere schedel. Vanuit die ene mensensoort ontstonden er weer nieuwe mensensoorten tot op de dag van vandaag.

Uiteindelijk bleef er één mensensoort over, de Homo sapiens. Dit is Latijns voor; wetende mens. De Homo sapiens wisten zich aan te passen, waarschijnlijk doordat het een intelligente mensensoort was. De Homo sapiens ontstonden in Afrika en verspreidden zich later over Europa, Azië en Noord-Amerika.
Maak jouw eigen website met JouwWeb