Spijsvertering
De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam.
Vanaf de mond tot de anus is voeding 24 tot 28 uur onderweg. Het voedsel wordt klein gemalen, vermengd en voortgestuwd om zo de voedingsstoffen op te nemen in het bloed.
De weg die het voedsel aflegt in ons lichaam;
mond -> slokdarm-> maag -> twaalfvingerige darm -> dunne darm-> dikke darm -> endeldarm > anus
- Mond. Eten komt via je mond binnen, je tanden, kiezen en tong malen het eten fijn. Doordat het vermengt raakt met speeksel is het gemakkelijk om het voedsel door te slikken. In speeksel zitten enzymen (zoals amylase) di het eten al een stuk omzetten naar voedinsstoffen. Een enzym is een eiwit dat een proces versnelt wat normaal heel langzaam loopt. Amylase breekt zetmeel af, waardoor het glucose (suiker) wordt.
- Keelholte. In de keelholte zitten twee kleppen; de huig: de huig sluit de neusholte af bij het slikken. Op deze manier komt er geen voedsel in de neusholte. Het strotklepje: het strotklepje sluit de luchtpijp af bij het slikken. Op deze manier komt er geen voedsel in de luchtpijp.

- Slikken. Het doorslikken van voedsel gaat niet zomaar. Eerst wordt het voedsel met de tong naar achteren en in de keelholte geduwd. De huig gaat omhoog en sluit de neusholte af. Het strotklepje gaat omlaag en sluit de luchtpijp af.
- Slokdarm. Van de mond gaat het eten rechtstreeks naar de slokdarm. deze darm vervoert het voedsel van de mond naar de maag. Het eten wat we doorslikken, valt niet zomaar naar beneden in de slokdarm. Door afwisselend samentrekken en ontspannen duwt de slokdarm het eten richting de maag. Daarnaast verteert het ook de koolhydraten.
- Maag. Na de slokdarm bevindt het voedsel zich nu in de maag. De maag trekt de hele tijd samen, waardoor het eten fijngemalen wordt. In de maag zitten allerlei zure sappen, waardoor de bacteriën die op het voedsel zaten zo goed als dood zijn. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke laag slijmvlies. Deze slijmvlieslaag beschermt de maagwand tegen het zure maagsap. Ook het speeksel amylase wordt "uitgezet". De maag zorgt daarnaast ook voor het opnemen van alcohol en aspirine.
- Twaalfvingerige darm. In de twaalfvingerige darm bevindt zich de alvleesklier, die ervoor zorgt dat de zure "brei" die uit de maag komt, geneutraliseerd wordt, de "brei" is dus niet langer zuur. Daarnaast zorgen de galsappen, uit de galblaas voor het emulgeren, het vermengen van twee stoffen die je normaal niet kunt mengen, van vetten zodat ze kunnen omgezet worden in vetzuren en glycerol. Daarnaast is de lever ook een belangrijk orgaan. De voedingsstoffen die vrijkomen tijdens de vertering worden via het bloed naar de lever afgevoerd. De lever zet deze voedingsstoffen om in bouwstoffen of energie. Ook maakt de lever schadelijke stoffen die ons lichaam binnenkomen onschadelijk. Deze worden daarna afgevoerd met de urine of ontlasting.
- Dunne darm. De dunne darm is ongeveer vijf meter lang. Hier vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. Eerst wordt het voedsel afgebroken tot kleine voedingsstoffen. In de dunne darm zitten darmvlokken. Daarna nemen de darmvlokken voedingsstoffen op in het bloed. Dat bloed brengt de stoffen dan doorheen heel het lichaam, zodat spieren, organen enzovoort normaal kunnen functioneren.
- Dikke darm. De dikke darm is ongeveer één meter lang. Voedselresten die het lichaam niet kan gebruiken komen in de dikke darm. In de dikke darm worden vocht en zouten uit de ontlasting gehaald. De voedingsstoffen die nu nog niet verteerd zijn, zoals galzouten en water, worden door de dikke darm verteerd.
- Endeldarm & anus. In de endeldarm worden alle overige stoffen, waar het lichaam niks mee kan doen, verzameld om daarna te worden uitgeplast of -gepoept via de anus.
Wat zijn afvalstoffen?
Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn afvalstoffen.
Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, elektro smog (tv, laptop, telefoon, enz.), medicatie, roken, alcohol enz.
Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is het bindweefsel, spieren en gewrichten. Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.
Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen. En het probleem wordt groter en groter.
Hoe verlaten afvalstoffen het lichaam?
Je lichaam bestaat uit ontelbare cellen die met elkaar samenwerken. Elke cel in je lichaam heeft zelfs een eigen ‘afvalverwerking’. Afvalstoffen die een cel produceert worden afgebroken zodat deze stoffen vervolgens uitgescheiden kunnen worden. Er wordt niet alleen op celniveau gereinigd. Organen doen ook mee. Je lever is een groot orgaan dat je lichaam helpt ontgiften. Het is als het ware het hoofd van de zuiveringsinstallatie van je lijf. Alle stoffen komen via je steun- en bindweefsel zoals je bloed en lymfe bij verschillende organen terecht. Je lever zet schadelijke stoffen om in stoffen die het lichaam kan uitscheiden. Je nieren filteren je bloed en lozen afvalstoffen via de urine. Je darmen werken alles wat ze niet verteren kunnen via je ontlasting naar buiten. Je huid werkt via transpiratie ongewenste stoffen naar buiten.
Wat gebeurt er als je afvalstoffen in je lichaam hebt?
Iedereen heeft afvalstoffen in zijn lichaam, maar als je van bepaalde afvalstoffen een teveel hebt, kun je last krijgen van oververmoeidheid, slechte spijsvertering, huidproblemen, dunner wordend haar, slaapproblemen, een slechte weerstand of andere kwaaltjes.
Maak jouw eigen website met JouwWeb