Wat is een celkern?

 

Een celkern is een rond/ovalen lichaampje, dat meestal in het midden van de cel ligt. De celkern is bij vele levensprocessen een onmisbaar onderdeel van een cel.
Lichaamscellen zonder celkern (de rode bloedlichaampjes) hebben maar een zeer beperkte stofwisseling en zijn niet in staat tot groei of deling.

 

De celkern bestaat uit kernvocht (ook wel karyoplasma genoemd), ingesloten door het celkernmembraan. In het celkernvocht bevindt zich een aantal onregelmatig begrensde donkere korrels, het chromati-ne. Ook bevinden zich in de celkern vaak vormsels die donkerder, groter en regelmatiger van vorm zijn, de kernlichaampjes
of nucleoli.

Wat is een celmembraan?

 

Het celmembraan is een zeer dun vliesje dat zorgt voor een scheiding tussen de cel en zijn omgeving. Zo beschermt het de inhoudt van een cel. In het membraan zitten openingen, deze dienen voor de uitwisseling va eiwitten, suiker en andere stoffen.

Wat is een cytoplasma?

 

Het cytoplasma is de gehele inhoud van een cel met uitzondering van de celkern, de celmembraan en een eventuele celwand (bij een plantaardige cel). Het geheel van het cytoplasma en de celkern wordt het protoplasma genoemd.

Wat is een vacuole?

 

Een vacuole is een met vocht gevuld blaasje dat omringt wordt door een vacuolemembraan en zich in het cytoplasma van een cel bevindt.
Dierlijke cellen bevatten vaak geen of weinig kleine vacuolen.
 Jonge plantencellen bevatten meerdere vacuolen. Bij oudere plantencellen zijn de vacuolen vaak samengevoegd tot één grote vacuole.
Het vocht in de vacuolen (ook wel vacuolevocht genoemd) bestaat uit water met daarin opgeloste stoffen. Dit vocht bevat onder andere reservestoffen, kleurstoffen en afvalstoffen. De kleurstoffen zorgen voor de kleur van bijvoorbeeld planten en bloemen. De celwand en vacuolen zorgen samen voor stevigheid bij planten.

Wat zijn bladgroenkorrels?

 

Bladgroenkorrels of chloroplasten zijn organellen die gevonden worden in planten en eukaryotische algen.

Bladgroenkorrels hebben een belangrijke functie bij de fotosynthese in een plant. In de bladgroenkorrels wordt het zonlicht opgevangen en verwerkt. In de thylakoïden in het chloroplast vindt de fotosynthese plaats. De vloeistof die de rest van de chloroplast opvult heet het stroma. Daarnaast zitten er nog zetmeelkorrels in de chloroplast.

 

Bladgroenkorrels zorgen ook voor de groene kleur van een plant.